Fethiye Gezilecek Yerler
Fethiye, Muğla‘ya bağlı en güzel ilçelerden birisi. Benim için ise dünyanın en müstesna yerlerinden, tam da yaşanacak yer. Ülkemizin en güzel denizi Ölüdeniz’den Türkiye‘nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu Likya Yoluna, Rodos Şövalyelerinin bir zamanlar yaşadığı Şövalye Adasından, dünyada koruma altına alınması gereken 100 dağdan biri olan Babadağ ve onun eteklerinde muhteşem Kelebekler Vadisi’ne kadar pek çok güzelliğe sahip.
Bu yüzünü size gösterdiği güzellikler, bunun dışında nereye baksanız sizi kendisine hayran bırakan koyları, plajları, adaları ve doğası var. Tekrar tekrar kendisine gelmeniz için çokça sebep sunan Fethiye, turizmde bir dünya markası olacak kadar değerli ve özel. Kendisine zaman ayırmayı ihmal etmeyin, aceleye getirmeden keşfedin.
Fethiye’yi Anlamak
Fethiye, kurulduğu ilk günden günümüze kadar yerleşimin kesintisiz sürdürüldüğü Telmessos Antik Kenti üzerine kurulu. Adını mitolojide adı geçen tanrılardan Apollon’nun oğlu Şair Telmessos’tan almış. Karia ve Likya arasında önemli bir ticaret merkezi olmuş. Tarihteki adı Anastasipolis daha sonra Meğri’ye dönüşmüş.
İlk havacı şehidimiz Fethi Bey’e saygıdan dolayı 1934’te Fethiye ismini almış. Fethiye denince akla ilk gelen yer Ölüdeniz, ilçenin en gözde merkezi, ancak Fethiye Ölüdeniz’den ibaret değil tabi. Yerleşim noktalarının ve turistik yerlerinin çeşitliliği ve karakter farklılığı açısından ülkemizin en benzersiz ilçesi.
Her yerinin kendine münhasır karakteri var. Sahil kasabaları, köyleri, koyları başlı başına bir tatil rotası. Bu yüzden hep derim, Fethiye’ye defalarca gitseniz dahi yine yeniden gitmenize sebep bir şeyleri hep var. Önce Fethiye nasıl bir yer bilgi vereyim biraz.
➤ Fethiye Merkez, aynı adı taşıyan körfezin kenarına kurulu. Eski çarşı bölümü Anadolu kasabası karakterini koruyor, önünde ise Fethiye Yat Limanı yer alıyor. İlk Fethiye ziyaretimi 1995’te yaptığımda merkezdeki öğretmen evinde kalmıştım. Devam eden yıllarda konaklamak için merkezi tercih ettiğim zamanlar oldu. Burada konaklarsanız sıkılmazsınız, çarşı, pazar hareketli.
Son zamanlarda açılan çok iyi mekanlar Kordon boyunca uzanıyor. Her akşam şahane gün batımı manzarası sizi bekliyor. Yine uygun fiyatlı otel ve pansiyonlar bu bölgede yer alıyor. Fethiye Limanı güzel bir sahil şeridini sarmalamış. Çevresinde enfes körfez manzarasına sahip olağanüstü güzel romantik oteller de var.
➤ Çalış, kilometrelerce uzunluktaki geniş ve kumlu plajıyla Fethiye Körfezini saran pek çok otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanına ev sahip bir tatil merkezi. Çalış Plajı boyunca oteller ve tatil mekanları sıralanıyor. Denizi nefis, mekanlar iyi, fiyatlar makul.
En sıcak yaz günlerinde bile denizden gelen esintiyle günün her saati ferah. Akşamları turuncuya kaçan gökyüzüyle mavinin kesiştiği ufka saatlerce bakabileceğiniz bir manzaranın oluştuğu Çalış, gece ise bir hayli hareketli. Kalabalık tatilci ortamından sıkılıyorsanız burası tam da size göre. Sakin köşeleri olduğunu da söyleyeyim yine.
➤ Hisarönü, Fethiye Merkez ile Ölüdeniz arasında kalan, şehrin orta seviyede otellerine ev sahipliği yapan, gece hayatı ile öne çıkan bölge. Konumu dolayısı ile her yere yakın, ulaşım yollarının kesişim noktasında. Aracınız varsa en uygun konaklama yeri. Çevresini saran ormanlık alan ve biraz da seviyesinin yüksekliğinden dolayı havası gayet güzel.
İngiliz turistlerin ağırlıklı olduğu bölgede çok sayıda apart, otel, villa var. Hisarönü’nde yaşayan yabancı sayısı çok olduğu için, tüm menüler, mekan ve dükkanlar kendini ona göre ayarlamış, kendinizi farklı bir kasabada hissediyorsunuz her adımda. Fethiye gece hayatı eğlencelerinin merkezi burası.
➤ Ovacık ise Hisarönü ile yan yana, yamaca bağlı noktada, daha serin esintiye ve temiz havaya sahip bölge. Hisarönü’nün kalabalık ve gürültülü mekanlarından biraz daha uzakta, sakin ve nezih bir ortam sunuyor.
➤ Kayaköy, ilk gittiğim yıllarda hayalet köydü, şöyle bir bakıp ayrılmıştım. Geçen 20 yılda serpildi, güzelleşti ve şehirden kaçan entellektüellerin yerleştiği bir sanat köyü olma yolunda hızla ilerliyor. Çok ilginç mekanlar, sanat kampları,atölyeler ve kafeler var.
➤ Ölüdeniz, ülkemizin en iyi bilinen yerlerinden biri olsa gerek. Yalnız fark ettiğim bir şey Ölüdeniz denince çoğu insan Ölüdeniz Milli Parkı’nı anımsıyor, onun yanı başındaki mahallenin adı da Ölüdeniz. Bu blog yazımda Ölüdeniz diye bahsettiğimde muhtemelen bu kasabadan bahsediyor olacağım.
Bana tatil rotası soranlara çoğunlukla burayı öneriyorum. Önünde nefis bir plaj, her keseye uygun oteller ve mekanlarla dört dörtlük bir tatil rotası. Tekne turları, su sporları, yamaç paraşütü ofisleri, alışveriş mekanları… ne ararsanız burada. Lagün ve Belcegız plajıyla dillere destan bir güzelliği var. Tertemiz, kristal berraklığında deniz, geniş kumsal, yemyeşil dağlar ve huzur.
➤ Faralya, Kelebekler Vadisini geçtikten sonra gelen bir köy yerleşimi. Son yıllarda burada çok şahane butik oteller açıldı, her birinin manzarası büyüleyici. Bazılarında sırf gidip kalmak, dünyadan izole olmak için dahi gidilir. Çok salaş, köylülerin işlettiği küçük pansiyonları da var.
➤ Kabak, Olimpos’u bilirseniz orayı anımsatan, sadece Fethiye’nin değil ülkemizin yıldızı parlayan yerlerinden. Özellikle beyaz yaka, entellektüel gençlik son birkaç yıldır burayı radarına aldı. Ağaç evleri, bungalovları vadinin şahane dokusu ve tabi ki muhteşem plajı ve deniziyle bu ilgiyi hak ediyor.
Son yıllar muhteşem güzellikte, insanı görünce hayrete düşürecek kalitede oteller açıldı burada. Bazılarının fiyatları dudak uçuklatacak cinsten ama buna rağmen yer bulmak mesele. Kabak’ın havalı ve prestijli bir yere dönüşmesinde bu benzersiz mekanların çok rolü var. Gençlerin arasına karışayım diyorsanız yeriniz burası.
Bütçenize ve gönlünüze göre bilgilerin ışığında bu noktalarından birine gidin. Likya Yolu rotasındaki köylerde 1 gece kalsanız ruhunuz arınır. Sakin, dingin, kalabalıktan uzak yerlerde konaklayayım istiyorsanız da Yanıklar Köyü’ne gidin. Fethiye, turistik sezondaki aşırı kalabalığa rağmen benim en sevdiğim yörelerimizden biri. Sadece yaz döneminde değil her sezon gidilebilir.
1. Fethiye Merkez

Fethiye Merkez, çoğunlukla bu coğrafyanın şahane güzelliklerinin gölgesinde kalıp ihmal edilse de görmeye değer çekicilikte bana göre. İlçenin tarihi kalbi Paspatur Çarşısı çeşit çeşit mağazaların bulunduğu şık hediye dükkanlarının barların ve cafelerin olduğu hoş bir bölge. Tarihi dokusu ve ambiyansı nefis, her geçen gün daha da güzelleşiyor.
Ahşap cumbalı otantik evler çarşının geçmişle bağlantısını sağlayan, tarihi ruhunu ortaya koyuyor. Şemsiyeli sokak olarak adlandırılan 95’inci sokaktaki mağazaları gezip, alışveriş yapın. Osmanlı dönemine ait eserlerden 18. yüzyıla tarihlenen Eski Cam ve bugün hala hizmet veren Fethiye Hamamı çarşının içinde yer alıyor.
Fethiye esnafın size misafir gözüyle bakıyor. Hangi dükkana girdiysem hangi esnafla sohbet ettiysem hepsi rahat, bir şey satma derdin olmadan bilgi veren insanlardı. Kapı önlerinde tanıştıklarım çay ikram etmişlerdi. Sırf bu tavır bile bu kenti daha çok sevmeme yetmişti.
Fethiye gezilecek yerler listenize çarşı içerisinde yer alan Balık Pazarını da ekleyin. Burada seçtiğiniz nefis deniz ürünlerini restoranlarda pişirtip, keman, klarnet eşliğinde eşliğinde, hesaplı bir akşam yemeği ziyafeti çekebilirsiniz. Yemeğe gitmeseniz dahi ambiyansı görmek için akşam saatinde ziyaret edin. Asya’daki gece pazarlarını anımsatmıştı bana.
Gün batımı saatlerinde Kordon’da uzun biri yürüyüşe çıkın. Fethiye sahil şeridinde düzenlenmiş Şehit Fethi Bey Parkı çocuklu aileler için mükemmel. Fethiye Limanı çevresi de enfes, yamaçlara çıktığınızda şahane fotoğraf kareleri yakalıyorsunuz.
2. Fethiye Arkeoloji Müzesi
Fethiye Arkeoloji Müzesi, antik kentler bakımında zengin bir coğrafya olan Fethiye’nin tarihi mirasını kısmen de olsa ortaya koyuyor. Çevredeki antik kent sayısını düşününce daha iyi bir müze bekliyordum, çok daha iyi bir müze haline getirilebilir doğrusu. Yine de görmeye değer. Müzede Antik Çağdan Bizans Dönemine, Menteşe Beyliği’nden Osmanlı’ya ait pek çok arkeolojik ve etnografik eser sergileniyor.
⏰ Fethiye Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Fethiye Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli. Paspatur çarşısından yürüyerek 10 dakika uzaklıkta. (ⓘMüze bakım ve iyileştirme çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapalı, gitmeden kontrol edin).
3. Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları, Fethiye eski şehir merkezi Paspatur’dan 15 dakikada yürüyerek gidebileceğiniz, yamacın eteğinde yer alan şehrin ihmal edilen belki de en önemli simgelerinden. Doğal kayaya oyulmuş mezarlar, Likya Döneminden bugüne kadar gelebilmiş nadir eserlerden. Telmessos Antik Kenti’nin yöneticisi olduğu sanılan Kral Amintas’ın adını taşıyor.
Çıkmak için biraz zahmete girmeniz gerekiyor ama binlerce yıllık bu anıt mezarları görmeye ve yakınına kadar gitmeye değer. Çetin bir yamacın üstündeki kayalar oyularak, büyük emekle yapılmış Fethiye kaya mezarlarının durumu pek de iyi değil, üzerindeki grafitti yazılarını görmek üzücü. Çoğu içler acısı durumda, ancak enfes deniz manzarasına sahip. Kayaköy’e giderken de yol üstünde uğrayabilirsiniz.
⏰Fethiye Kaya Mezarları ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-20.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Fethiye Kaya Mezarları giriş ücreti 7TL. Müze Kart geçerli. Hayranlık uyandıran mezarları Fethiye gezilecek yerler listenize ekleyin.
4. Çalış Plajı
Çalış Plajı, Fethiye merkezin tatil noktası. Fethiye ilçe merkezin 5 km mesafede, aynı körfez üzerinde yer alıyor. Kilometrelerce uzunluktaki geniş, kumlu ve ulaşımı kolay plaj, temiz denizi ve nefis manzaralarıyla Fethiye’nin en iyi plajları arasında. Aynı zamanda Caretta Carettaların da yaşam alanlarından biri.
Plaj boyunca çok sayıda otel, pansiyon, cafe ve restoranlar sıralanıyor. Su sporu aktiviteleri için de uygun imkânları var. Diğer kalabalık plajlara göre daha sakin bir yer. Çalış Plajı’na giriş ücreti yok, havlunuzu istediğiniz yere serip, ücret ödemeden plajdan yararlanabilirsiniz. Fethiye tatil noktası olarak burayı seçebilirsiniz.
5. Kayaköy, Fethiye



Fethiye’nin bir mahallesi olan Kayaköy, eski bir Rum köyü. Kayaköy, eski adıyla Levissi, 1923’e kadar 10 bine yakın kişinin yaşadığı canlı bir bölgeydi. Hisarönü’ne birkaç kilometre mesafede, Karmilassos Antik Kenti üzerine kurulan köy, bir tepenin yamacında kurulmuş.
Fethiye gezilecek yerler arasındaki Kayaköy, mübadele ile terkedildikten sonra uzun yıllar boş kaldı. Çam, nar ve incir ağaçları arasında uzanan dar sokakları, üst üste evleri, kiliseleri, şapelleri ve olağanüstü manzarasıyla Kayaköy şimdilerde yeniden canlanıyor. Kayaköy Sanat Kampı, yoga, atölye çalışmaları, düzenledikleri geziler ve kamp alanıyla sanatseverlerin ilgisini çekebilecek özel bir yer. sanatkampi.com web sitelerinde çok detaylı bilgiler var, göz atın.
6. Gemiler Adası

Gemile Adası, adanın karşısında bulunan Gemiler Koyu ve Gemiler Vadisi ile birlikte ülkemizdeki önemli doğal sit alanlarından biri. Burası, Ölüdeniz Koyundan sonra bölgedeki en büyük ve en güzel ikinci koy. Kayaköy tarafından indiğinizde karşınızda şahane bir manzara sizi bekliyor.
Eski adı Aya Nicola olan Gemiler Adası, Fethiye’ye 9 km mesafede bulunuyor. Güzel kumsalı, zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili yapısıyla dikkat çeken adada freskleri hala bozulmamış, Bizans ve Erken Hristiyanlık Dönemi kilise kalıntıları görülebiliyor. Kayaköy yolu üzerinden, kızılçam ormanları arasında devam eden ince bir yoldan koya inebiliyorsunuz.
Gemile Adası ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.30, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Gemile Adası giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.
7. Ölüdeniz, Fethiye
Ölüdeniz, Fethiye’nin deniz kenarında yer alan bir mahallesi. Fethiye merkeze uzaklığı yarım saat kadar. Aracınız yoksa Fethiye merkezden kalkan dolmuşlarla da buraya gelebiliyorsunuz. İlk ziyaret ettiğim yıllarda küçücük bir kasabaydı, şimdilerde her yönüyle gelişmiş, her ihtiyaca yanıt veren bir tatil beldesine dönüşmüş.
Sahil boyunca uzanan sokakta şahane davetkâr mekanlar var; kafeler, restoranlar, butik oteller, barlar, yamaş paraşütü ve diğer aktif spor hizmeti sunan acenteler… Burası başlı başına tam bir tatil noktası. İsteyen güneşlenir, isteyen su sporlarının tadını çıkarır.
Ölüdeniz Kasabasının hemen önünde de kristal berraklığında Belcegız Plajı uzanıyor. Uzakdoğu’da yıllarca gezip geldikten sonra memlekette böylesi renge ve berraklığa sahip bir plaj olduğunu görünce şaşırmıştım, doğrusu daha önce belki de hiç fark etmemiştim güzelliğini. Masmavi denizi, kristal berraklığında tertemiz deniziyle Fethiye’nin en gözde plajlarından biri.
Halka açık plaj ücretsiz, ziyaret saati sınırlaması yok. Havlunuzu atıp denize giriyorsunuz, acıkınca hemen arkada yer alan cafe ve restoranlardan birine dalıyorsunuz. Hemen arkasındaki yürüyüş yolu yamaç paraşütü iniş pisti olarak kullanılıyor. Güneşlenirken ve yüzerken, hemen yandaki piste süzülerek iniş yapan yamaç paraşütlerini izliyorsunuz, müthiş!
8. Ölüdeniz Milli Parkı
Ölüdeniz Milli Parkı, tartışmasız dünyanın en güzel plajlarından biri. Bunu dünya çapında prestijli birçok dergide veya listelerde görebiliyorsunuz. Antik Çağda ‘Işık ve güneş diyarı’ olarak bilinen Ölüdeniz, turkuaz ve mavi rengiyle, nefis kumlarıyla tüm gün deniz ve güneşin keyfini çıkaracağınız bir yer.
Ölüdeniz Lagününün bulunduğu nokta Ölüdeniz Tabiat Parkı olarak geçiyor. Ölüdeniz kasaba merkezinden yürüyerek rahatlıkla gidilebiliyor. Fethiye merkezden kalkan dolmuşlarla gelebilirsiniz. Mavi bayraklı milli park Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından işletiliyor.
Havlu atabileceğiniz yer dahi yok. Deniz taş olduğu için deniz ayakkabısı şart. Birden derinleşiyor, yüzme bilmeyenler bunu aklında tutmalı. Arka taraftaki lagün kısmında metrelerce gitseniz dahi sığ olduğundan, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için daha güvenli.
Ölüdeniz Tabiat Parkı ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-20.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.00. Ölüdeniz Tabiat Parkı giriş ücreti 8TL, öğrenci 4TL, otomobil 25TL.
9. Kıdrak Koyu

Kıdrak Koyu, Ölüdeniz kasabasından Kelebekler Vadisine doğru giderken yolun solunda. Arkasında çam ağaçlarıyla kaplı tepenin hemen dibinde yer alıyor. Koy, Kelebekler Vadisine giden yolun altında kaldığından, yüzmeye gitmeseniz bile yukarıdan manzarasına bakmak inanılmaz keyifli.
Şehrin diğer koylarına göre burası daha sakin. Yumuşacık bembeyaz kuma sahip. Dalgalı denizi kumsaldan sonra derinleşiyor. Sahili taşlık, deniz ayakkabısı giymek iyi olur. Suyu da akıntılardan olsa gerek oldukça serin, güneş olmadığında belki üşürsünüz bile ama bu onu daha da çekici yapıyor bana göre.
Özel bir işletmesi var, faydalanmak için 100TL harcama yapmanızı bekliyorlar, böyle abartı görmedim başka yerde. Giriş ücreti araba 24TL, kişi başı ise 8 TL. Girişe para vermenize rağmen şezlong da, şezlong-şemsiye 25TL. Duş, tuvalet, yeme içme hizmeti veren mekan, piknik ve kamp alanı mevcut.
10. Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi‘ne yukarıdan baktığınızda gördüğünüz mavinin rengi benzersiz bana göre! Benzerine az rastlanır bir doğa harikası burası. Ölüdeniz’den 5-7 km uzaklıkta, etrafı ortalama 350 m yükseklikteki dağlarla çevrili ilginç bir vadi. Ölüdeniz’den kişi başı 30 TL git gel tekne ile gidilebiliyor. Vadi girişi ise 6TL.
Adını Temmuz ve Eylül ayları arasında görülen ‘Jarsey Tiger’ adlı kelebeklerden alan bölge, yaz kış akan küçük şelalesi, geniş kumsalı, tertemiz denizi, pırıl pırıl çakıl taşları ve çevreyi süsleyen pembe zakkum çiçekleri ile küçük bir yeryüzü cenneti.
Ulaşımın Ölüdeniz’den teknelerle sağlandığı vadi, aynı zamanda dünya gezginlerinin buluşma yeri. 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan vadi endemik türleri, sessiz ve huzurlu ortamı sayesinde botanikçileri ve entomologları kendisine çekiyor. Tırmanış rotaları bulunan vadide çadır veya ağaç evlerde konaklayabilirsiniz.
Vadide çadır kurarak gündüz güneşin ve denizin, gece ise yıldızların ve eğlencenin tadını çıkarın. Uygun fiyatlı kamp alanlarında duş, elektrik, tuvalet, kahvaltı ve akşam yemeği imkanı var. Vadinin içinde olmaktan çok, Likya Yolu’na giden Ovacık sapağı tarafından vadiyi izlemeyi ve fotoğraflamayı seviyorum.
11. Faralya
Faralya, Fethiye’nin diğer tüm bölgeleri gibi yıldızı parlayan diğer bir bölgesi. Kelebekler Vadisinden hemen sonra geliyor. Müthiş Akdeniz manzarasına sahip, yamaçlara kurulu dağınık köy evler, süper lüks villa ve butik otellerin yer aldığı şahane bir yer.
12. Kabak Koyu
Kabak Plajı
Kabak Koyu, son yıllarda gençlerin popüler tatil noktalarından biri oldu. Neredeyse 200 metre boyunca uzanan koyuyla adeta bir cennet burası. Fethiye Ölüdeniz’e yaklaşık 17 km mesafedeki koy, üç tarafı dağlarla çevrili kanyon biçimindeki derin bir vadi ve vadinin denize açılan kumsalından oluşuyor.
Kelebekler Vadisinin bir nevi ikizi ve yakın komşusu Kabak Koyunda ağaç evler ve çadırlarda konaklayabilirsiniz. Betondan uzak dokusu ile kamp yapmak ve tembellik için birebir. Şehir yaşamının karmaşasından, görüntü ve ses kirliliğinden uzaklaşmak, doğaya yakın olmak isteyenler için mükemmel bir inziva ortamı.
Kabak Vadisinin derinliklerinde müthiş güzelliğe sahip Aladere Şelalesi yer alıyor. Şelaleye en kolay, Likya Yolu rotasını takip ederek orman içerisinden 1,5 saatte gidiliyor. Diğer yol ise oldukça kayalık ve deneyimli yürüyüşçülerin gidebileceği bir parkurdan oluşuyor. İyi bir ayakkabınız ve bolca suyunuz olmalı.
Ölüdeniz’den kalkan dolmuşlarla Kabak Koyunun üst bölgesine gelip bu noktadan koya inen dolmuşlara binmeniz gerekiyor. Kabak Koyuna ana yoldan inen dolmuş ücreti 7,5TL. Birinci derecede sit alanı olan Kabak Koyu’na Ölüdeniz’den kalkan özel tur tekneleriyle de gidiliyor.
13. Likya Yolu
Antik Çağda Likyalıların ticaret rotası olarak kullandığı Likya Yolu, Antalya ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü bir trekking rotası. Yer yer deniz yer yer muhteşem antik kentler arası boyunca uzayan 535 km’lik yol Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu. Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösteriliyor.
El değmemiş koylardan, dağlardan, ıssız köylerden; Tlos, Pınara, Xanthos Letoon, Patara, Olympos, Simena, Myra gibi çok antik kentten geçerken kendinizi zamanda bir yolculuğa çıkmış hissediyorsunuz. Bu yolculuk aynı zamanda kendinizi keşfedeceğiniz, içsel bir yolculuğa da dönüşebilir.
Likya Yolu turu için en uygun zamanlar ilkbaharda Nisan’ın son haftaları ile Mayıs’ın ilk haftası ile sonbaharda Eylül’ün son haftası ile Ekim’in ilk haftaları. Yaz dönemi çok sıcak olduğunda kısa parkurları yürüyebilirsiniz. Fethiye Likya Yolu turları konusunda uzman rehberlere ve firmalara sahip.
16. Kadyanda Antik Kenti


Kadyanda (Cadianda), Yeşilüzümlü Köyü sınırlarında kalan antik kent. Likya Birliğine en son katılan antik kentten geriye kalan kalıntılar çok iyi durumda değil maalesef. Ortaya çıkarılan tiyatrosu, agorası, stadyum, hamam kompleksi ve anıt mezarları görülebiliyor. Antik Çağda atletizm merkezi olarak bilinen Kadyanda Antik Kenti’ni görmekten ziyade bölgenin güzelliğini, çam ormanları üzerinden enfes Fethiye coğrafyasının manzarasını izlemeye gidin.
17. Babadağ ve Yamaç Paraşütü

Babadağ, eteklerinde Fethiye’nin uzandığı, dünyanın en iyi yamaç paraşütü pistlerinden bazılarına ev sahipliği yapan, dünyanın korunması gerekli 100 dağından biri. Akdeniz kıyılarımız boyunca uzayan Torosların en batıdaki uzantısı. Buzul çağından bu yana endemik yaşlı sedir ve kızılçam ormanlarıyla kaplı. Benzersiz dağa Ölüdeniz’den araçla çıkış 30-40 dakika sürüyor.
Oldukça virajlı yollardan geçip bulutların üzerine çıkıyorsunuz. Aracı olmayanlar için sezonda dolmuş seferleri var. Yamaç paraşütü atlayışlarının yapıldığı 1700 metrede yer alan kafenin manzarasını görünce büyülenmiştim. Hava muhalefeti nedeniyle Ölüdeniz’in omzunda yükselen bu dağda, kafede saatlerce beklemek zorunda kalmıştım, halimden hiç şikayet etmeden.
Paraşütle atlamasam dahi sırf böylesi manzaranın keyfini çıkmaya dahi gelirim demiştim içimden. O yüzden Fethiye gezilecek yerler listesine Babadağ’ı da ekledim. Virajlı yollar sizi güzelliklerden alıkoymuyorsa, yamaç paraşütü ile atlamasanız dahi en azından bir defa için Babadağ’a çıkmaya değer.
Fethiye Yamaç Paraşütü, Fethiye’de ne yapılır diye soranların liste başına koyması gereken bir aktivite. Gereksiz bir şekilde bazılarımız korkup çekiniyor ama endişeleri bir kenara bırakıp ölmeden önce yapılacaklar listenize ekleyin. Çekinecek bir şey yok, sadece ilk atlarken adrenalin yükseliyor, sonrasında enfes Ölüdeniz ve Akdeniz manzarasını görünce her şeyi unutup anın keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz. Biraz cesur olup, bu güzelliklerden kendinizi mahrum bırakmayın.
Fethiye yamaç paraşütü havanın uygun olduğu her gün, yılın 12 ayı yapılıyor. Yılda 100 bin kişiye yakın macera tutkunu dağdan atlayış gerçekleştiriyor. Otelinizden servisle sizi alıp, yarım saatte Babadağ yamaç paraşütü kalkış pistine ulaştırıyorlar. Burada yamaç paraşütü pilotları size eğitim veriyor, özel kıyafetleri kuşanıp uçuşa geçiyorsunuz.
Yamaç paraşüt uçuşun sonra Fethiye’nin en çok talep gören etkinliklerinden Fethiye Jeep Safari turuna katılabilirsiniz. Tam gün süren etkinlikte Saklıkent, Tlos Antik Kenti, Yakapark ve Gizlikent Şelalesine gidiliyor, su savaşları ve çamur banyosu yapılıyor.
18. Saklıkent Milli Parkı
Saklıkent Milli Parkı, Antalya-Muğla il sınırını çizen Eşen Çayının kolu olan Karaçayın oluşturduğu bir kanyon. Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan milli park, aynı zamanda bölgenin önemli bir mesire alanı. Fethiye ilçesinin bölünmesiyle kurulan Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırlarında yer alıyor. Fethiye çevresinde gezilecek yerler listenize almanız gereken yerlerden.
19. Fethiye Tekne Turu

Fethiye tekne turları her gün Fethiye Liman’dan ya da Ölüdeniz’den saat 10:30 da başlıyor. En az bir gece öncesinden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Akdeniz rotası yapan mavi tur tekneleri Fethiye’ye uğruyor. İster günübirlik tekne turları ister tekne konaklamalı alternatif konforlu seçenekler çok.
Fethiye’nin ünlü tekne turu olan 12 Adalar Turu ile muhteşem koylar ve adalar geziyorsunuz. Fethiye Körfezinin batı ve kuzeydoğu yönünde sıralanmış birbirine yakın mesafedeki 12 irili ufaklı adadan oluşan 12 Adalar görülmeli. Dünyaca ünlü olan ve çok sayıda görkemli evin yer aldığı Şövalye, Yassıcalar, Kızılada, Tersane, Gemiler, Göcek, Zeytinli, Domuz, Delikli Adası gibi duraklara uğrayıp denize girebileceksiniz.